Церква Успіння

Церква Успіння

Церква Успіння 1799 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 515]. Церква Успіння збудована у 1799 р. – дерев’яна триверха. Нова церква збудована у 1890 – 1895 рр. – кам’яна одноверха, разом з дзвіницею. Шанована старовинна ікона на дереві – божа мати з Антонієм і Феодосієм печерськими. Парафія – на південному березі р.Іква [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 671 – 674]. Нині це с.Олексіївка, яке лежить на правому березі р.Іква проти с.Пилява, яке лежить на лівому березі. Раніше це було одно містечко.

Церква: орієнтація вівтаря 93° в центрі села не на цвинтарі, до гол. вул. С2. Спостереження М.І.Жарких, 15 серпня 1992 р.