Садиба

Садибний комплекс розташований у центральній частині міста недалеко від берега р.Лугані. Його збудовано в 1772-1779 рр. за єдиним проектом як заміську великопанську садибу. Автора забудови не встановлено. Одночасно був розпланований парк (не зберігся). Садибний комплекс складався з двох частин – парадної та розташованої обабіч неї господарської. У 1840 р. на майдані в північній частині комплексу зведено муровану церкву Воскресіння Христового на місці попередньої дерев’яної.

Садибу оточує мур з масивними пілонами брам. Нині й територію поділяє навпіл бульвар, прокладений у XX ст.

До складу садибного комплексу входять палац з двома флігелями обабіч, з’єднаними з ним колонними галереями, службовий корпус, будинок управителя на березі річки чотири флігелі та винний льох.

Усі споруди муровані, потиньковані, вирішені в архітектурних формах ранньою класицизму. Палац – двоповерховий, решта будівель – одноповерхові.

Палац – прямокутний у плані, з коридорним двобічним розплануванням, що є результатом перебудов, з нейтрально розміщеними двомаршовими сходами.

Будівля симетрична. Осі головного й паркового фасадів акцентовані шестиколонними портиками іонічного (на головному) та коринфського (на парковому) ордерів з трикутними фронтонами. У портиках влаїіповані балкони Наріжні частини розкріповані пілястрами, стіни перших поверхіврустовані. Великі прямокутні вікна мають прямі сандрики.

Будинок управителя – П-подібний у плані. Головний фасад його акцентовано чотириколонним портиком доричного ордеру.

Садиба в м. Олександрівську є рідкісним за ступенем збереженості ансамблем цивільних споруд раннього класицизму в східному регіоні України.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 135 – 136.