Палац М.Грабовського

Розмір зображення: 800:540 піксел

[1870 – 1874 рр.] Загальний вигляд. Підпис: рисунок з натури Наполеона Орди; літографовано у літографії М.Фаянса у Варшаві. Олександрівка Київської губернії. Палац над річкою Тясмин – власність літератора Міхала Грабовського.

Опис рисунку: Pałac Grabowskich. Widok od strony wody. Pałac trzykondygnacjowy o nieregularnej bryle z wieżą,… życzkami na narożach, wykuszami, skarpami i sterczynami. 1870 – 1874. Napis: Alexandrówka nad Taśminą; Własność Michała Grabowskiego; napis na podkładzie: G. Kijowska Ałeksandrówka; napis na kartce doklejonej do podkładu: Ałexandrówka; Pałac nad rzeką Taśminą — Posiadłość Michała Grabowskiego literata; ostatni napis powtórz. w języku francuskim. 20Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 20,5x29. III-r.a. 2831 (Teka Ukraina). Bibl.: Album widoków, seria I, il. 39. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 9]

Гарний скан: Orda N. Album widokow historycznych Polski (1873 – 1883), Seria 1, № (1875)