Паспортна інформація

Городище в урочищі Скелька

Пам’ятка археології

6 ст. до н.е. – 2 ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Білозерський район, с. Олександрівка (центр сільської Ради), в 8 км на північ від села, на лівому березі Бузького лиману.

Загальний опис:

Городище орієнтоване уздовж берега лиману в напрямку північний захід – південний схід. Розташоване на обривистому березі на висоті 20 м від рівня води. Природні межі городища: на південному заході – береговий обрив, на північному заході і південному сході – балки. Пам’ятник розділений балкою на дві частини: північно-західну, розмір якої становить 120×96 м, і південно-східну, розмір якої 120×93 м. З північно-східного (напільного) боку частково зберігся земляний оборонний вал і рів. У південно-східній частині городища лінія валу має розрив завширшки 7 м, що є давнім в’їздом з боку поля. На поверхні обох частин пам’ятки знаходяться траншеї військового часу, поверхня задернована. В гирлі балки, що поділяє городище на дві частини, знаходиться підвищення овальної форми.

На городищі виявлені будівельні залишки у вигляді грушоподібної зернової ями, частини господарчої печі, частини сирцевої стіни, ольвійської черепиці. В культурному шарі, що становить 1-1,5 м, знайдені зернотерка, уламки ліпної, сіроглиняної, червонофігурної, чорнолакової кераміки, амфор. Тут виявлені розтирачі, грузило, кістяні залишки свійських тварин та риби. В шурфі знайдена кам’яна стела із схематичним поясним зображенням людини і тамгообразним знаком. Стела відноситься до початку н.е.

Пам’ятник є скіфським городищем, одним з пунктів ольвійської периферії; його розквіт відбувся у 4-3 ст. до н.е.

Городище відкрите В.І. Гошкевичем (Херсонський музей) у 1895 р., повторне обслідування В.І. Гошкевичем відбулося у 1909 р. В 1927 р. Ф.Т. Камінський (Миколаївський музей) зібрав матеріал на поверхні городища. У 1947-1948 р. А.П. Манцевич (Державний Ермітаж) у складі Ольвійської експедиції АН УРСР обстежила пам’ятник шляхом розвідувальних шурфів. В 1965 р. обстеження пам’ятника здійснили І.Д. Ратнер і А.Е. Вірліч (Херсонський краєзнавчий музей).

Колекції знахідок зберігаються в Інституті археології АН УРСР, Миколаївському й Херсонському краєзнавчих музеях.

Взято під охорону згідно постанови № … від ….

Охоронний № : 1134.

Основна бібліографія, архівні дані:

Фабрициус И.В. Археологическая карта Причерноморья Украинской ССР // КСИА АН УРСР. – Вип. І. – К., 1951. – С. 74, 107.

Манцевич А.П. Рельеф из городища близ Ольвии. К вопросу о вотивных рельефах на территории Северного Причерноморья // КСИА АН УРСР. – Вип. ІІ. – К., 1961. – С. 10, 11, 13, 17, 18.

Штительман Ф.М. Городища, поселения и могильники Бугского лимана VII – II вв. до н.э. (Диссертация на соискание ученой степени кандидата исторических наук. Машинопис.) / НА ІА НАНУ.- К., 1951.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний ситуаційний генплан.