Палац Воронцова

Комплекс споруд палацу Воронцова замикає перспективу Приморського бульвару з північно-західного боку і є однією з найважливіших архітектурних та розпланувальних домінант приморської частини міста.

До складу споруд комплексу, які утворюють садибу, входять палац, стайні, бельведер.

Комплекс споруджувався у 1824-1834 рр. за проектом архітектора Ф.Боффо для генерал-губернатора Новоросії графа М.Воронцова: у 1824-1827 рр. побудовано палац, у 1826-1829 рр. – решту споруд та так званий Орловський флігель, який прилягав до палацу (не зберігся).

Живопис інтер’єрів виконано в 1834 р. під керівництвом художника І.Ковшарова. З боку Приморського бульвару комплекс був обнесений металевою огорожею з брамою, з інших боків – муром (зберігся частково). Реставраційні роботи здійснені в 1946-1949 рр.

Сам палац і весь палацовий комплекс є унікальними в низці міських палацових споруд України XIX ст.

О.І.Тищенко