Присутствені місця, збудовані в 1827-1830 рр., формують західну частину симетричної композиці| ансамблю півкруглої площі.

Ескізний проект виконав у 1826 р. петербурзький зодчий А.Мельников, розпланування – у 1827-1830 рр. архітектор Ф.Боффо. У 50-ті роки XIX ст. змінено внутрішнє розпланування. У 1943 р. споруда зазнала пошкоджень, а в 1947-1948 рр. її реконструйовано (архітектори – О.Міллер, Т.Николян).

Триповерхова будівля складається з двох рівнови-соких призматичних корпусів з головними фасадами на вул. Катерининській і Приморському бульварі, які об’єднані центральним, у плані на чверть кола, об’ємом. Головний вхід – через аркадну відкриту лоджію центрального об’єму. Дугоподібний у плані абрис лоджії повторює вестибюль, який відкривається в бік парадних сходів двома широкими отворами. Внутрішнє розпланування – змішаного типу. Стіни муровані з блоків черепашнику; фасади потиньковані.

Фасади будівлі вирішені в ампірних формах з метричним шерегом прямокутних вікон, у 2-му поверсі акцентованих прямими сандриками та підвіконними фі-льонками. Монументальність форм підкреслена міжповерховими гуртами та класицистичним карнизом з модильйонами, увінчаним високим балюстрадним парапетом. Симетрію дугоподібного головного фасаду підкреслює центральна п’ятиаркова лоджія 1-го поверху та пілястри великого іонічного ордера, що надають композиції парадного, урочистого вигляду.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 190 – 191.