Пам’ятник В. Філатову

Паспортна інформація

Пам’ятник В.П. Філатову

Пам’ятка монументального мистецтва

Розміщення:

Одеська обл., м. Одеса, Французький бульвар, 49/51, на території НДІ очних захворювань ім. Філатова.

Загальний опис:

Пам’ятник представляє собою бюст-портрет В.П. Филатова в анфас із зображенням руки, виконаний разом з постаментом з єдиного мармурового блоку.

Матеріал: білий мармур.

Розмір пам’ятника: 3,3×1,0×0,6 м.

Скульптор Ковальов О.О.

Філатов Володимир Петрович (1875-1956) – видатний російський та український офтальмолог, академік АН УРСР (з 1939 р.), дійсний член Академії медичних наук СРСР (з 1944 р.), Герой Соціалістичної Праці (1950 р.).

У 1897 р. закінчив Московський університет. З 1899 р. – ординатор Московської очної лікарні. З 1903 р. – ординатор клініки Новоросійського університету в Одесі. З 1909 р. – приватдоцент, а з 1911 р. – професор, завідуючий кафедрою та клінікою очних хвороб (тепер кафедра та клініка Одеського медичного Інституту). Одночасно з 1936 р. – директор Українського (тепер Одеського) науково-дослідного, експериментального Інституту очних хвороб та тканевої терапії (тепер ім. академіка В.П. Філатова).

Праці В.П. Філатова присвячені офтальмології, пластичній хірургії та іншим галузям медицини. В області офтальмології В.П. Філатову належить вивчення проблеми пересадки роговиці. Ним розроблені методи пересадки роговиці (1924 р.), сконструйовано (разом з Марцинковським) спеціальний інструментарій для проведення цієї операції.

В.П. Філатов вніс багато нового в методику клінічного дослідження очних хвороб, лікування трахоми, глаукоми. Він створив вчення про біогенні стимулятори, яке лягло в основу тканинної терапії.

В.П. Філатов опублікував понад 430 наукових праць. Він – засновник й редактор “Офтальмологічного журналу”. Створив школу радянських офтальмологів.

У 1941 р. йому присуждено Державну премію СРСР.

У 1951 р. за видатні заслуги в області офтальмології та загальної хірургії Академія Наук СРСР нагороджує В.П. Філатова золотою медаллю імені І.І. Мечнікова.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Одеської обласної Ради депутатів трудящих № 381 від 27.07.1971 р.

Охоронний №: 271.

Кальфа С.Ф., Шевалев В.Е. В.П. Филатов.- Одесса, 1950.