Паспортна інформація

Пам’ятка історії

Розміщення:

Одеська обл., м. Одеса, Іллічівський район, Чорноморська дорога, 6, 2-е міське кладовище, дільниця № 25.

Загальний опис:

На могилі встановлено пам’ятник, який представляє собою надмогильну плиту призматичної форми на широкому цоколі та бюст В.П. Філатова в лікарській шапочці на високому двоступеневому постаменті. На плиті лікарський халат з білого мармуру і лаврова гілка з чавуну.

На постаменті напис: “Академик Владимир Петрович Филатов 1875-1956”.

Навколо могили – фігурна чавунна огорожа, на хвіртці якої зображення медичної емблеми (змії та чаші), що увінчана лавровими гілками.

Розміри:

Надмогильна плита:

довжина – 1,71 м;

розміри біля узголів’я:

висота – 0,44 м,

ширина верхньої частини – 0,89 м, нижньої – 0,9 м;

розміри передньої частини:

висота – 0,35 м, ширина верхньої частини – 0,82 м, нижньої – 0,77 м.

Бюст:

1×0,85×0,61 м.

Постамент:

нижня ступінь – 0,5×1,07×1,05 м,

верхня ступінь – 1,37×0,78×0,75 м.

Цоколь:

висота – 0,2 м, довжина – 2,5 м,

ширина біля узголів’я – 1,46 м,

ширина передньої частини – 1,36 м.

Огорожа:

0,75×4×4 м.

Матеріал: бронза, чорний граніт, мармур, чавун.

Філатов Володимир Петрович (1875-1956) – видатний радянський офтальмолог, академік АН УРСР (з 1939 р.), дійсний член Академії медичних наук СРСР (з 1944 p.), Герой Соціалістичної Праці (1950 p.).

Народився в Пензенській губернії в сім’ї лікаря. У 1897 p. закінчив Московський університет. З 1899 p. – ординатор Московської очної лікарні. З 1903 p. – ординатор клініки Новоросійського університету в Одесі. З 1909 p. – приват-доцент, а з 1911 p. – професор, завідуючий кафедрою та клінікою хвороб зору (тепер кафедра та клініка Одеського медичного інституту). Одночасно, з 1936 p. – директор Українського (тепер Одеського) науково-дослідного інституту хвороб зору та тканевої терапії (тепер ім. академіка В.П. Філатова).

Праці В.П. Філатова присвячені офтальмології, пластичній хірургії та іншим галузям медицини. В області офтальмології В.П. Філатову належить вивчення проблеми пересадки роговиці. Ним розроблені методи пересадки роговиці (1924 p.), сконструйовано (разом з Марцинковським) спеціальний інструментарій для проведення цієї операції.

В.П. Філатов вніс багато нового в методику клінічного дослідження очних хвороб, лікування трахоми, глаукоми. Він створив вчення про біогенні стимулятори, яке лягло в основу тканевої терапії.

В.П. Філатов опублікував понад 430 наукових праць. Він – засновник і редактор “Офтальмологічного журналу”. Довгий час очолював товариство офтальмологів УРСР, створив школу радянських офтальмологів.

У 1941 р. йому присуджено Державну премію СРСР.

У 1951 р. за видатні заслуги в області офтальмології та загальної хірургії Академія Наук СРСР нагороджує В.П. Філатова золотою медаллю імені І.І. Мечникова.

Помер В.П. Філатов в м. Одесі у 1956 р., похований на 2-у міському кладовищі.

За рішенням виконкому Одеської міської Радії депутатів трудящих у 1957 р. на його могилі споруджено пам’ятник. Автори: скульптор О.О. Ковальов, архітектор В. Гнєзділов.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Одеської обласної Ради депутатів трудящих № 381 від 27.07.1971 р.

Охоронний № : 87.

БСЭ.- Т.45.

Очерк истории города-героя.- Одесса, 1957.

Історія міст і сіл УРСР. Одеська область.- К., 1969.

Кравецкий Р.Е., Пучковская Н.А. Творческий путь Героя Социалистического труда Владимира Петровича Филатова // Сборник, посвященный 75-летию со дня рождения Владимира Петровича Филатова.- Киев, 1950.

Могила В.П. Філатова. Генплан.

Могила В.П. Філатова. Загальний вигляд.