Колекція

Античність

Античність

Розмір зображення: 800:659 піксел

Дложевський С.С. Новий напис Одеського державного історико-археологічного музею. – Вісник Одеської комісії краєзнавства, 1930 р., т. 4-5, с. 47 – 48. [з Одеси]

Козыренко И.И. Тамги на археологических памятниках Одесского государственного археологического музея. – Материалы по археологии северного Причерноморья, 1957 г., т. 1, с. 91 – 96.

Клейман І.Б. Декілька греко-єгипетських теракот Одеського археологічного музею. – Праці Одеського ун-ту, 1959 р., т. 159, с. 147 – 151.

Ярова Є.Х. Землеробські знаряддя праці скіфо-сарматського часу з фондів Одеського державного археологічного музею. – Матеріали з археології північного Причорномор'я, 1959 р., т. 2, с. 156 – 160.

Ашрафиан А.А. О некоторых эллинистических сосудах из фондов Одесского государственного археологического музея. – Краткие сообщения Одесского ун-та и Одесского археологического музея за 1960 г., 1961 г., с. 88 – 93. [з Ольвії та Пантікапея]

Диамант Э.И. О некоторых золотых ювелирных изделиях с изображением головы медузы Горгоны [из коллекции ОАМ]. – Краткие сообщения Одесского ун-та и Одесского археологического музея за 1960 г., 1961 г., с. 73 – 78. [Ольвія, Пантікапей].

Клейман И.Б. Статуарное украшение римско-египетского светильника из коллекции Одесского археологического музея. – Краткие сообщения Одесского археологического музея за 1961 г., 1963 г., с. 119 – 123.

Диамант Э.И., Черненко Е.В. Скифский кинжал из Одесского музея. – “Археологические исследования на Украине в 1968 г.”, К., 1971 г., т. 3, с. 159 – 160. [Знайдений поблизу Одеси]

Сорокина Н.П. Античное стекло в собрании Одесского археологического музея. – “Археологические исследования северо-западного Причерноморья”, К., 1978 г., с. 267 – 274.

Вкладені елементи

Светильники. 	VI в. до н. э. – II в н. э. 	Глина. Размеры 10,8 см; 10; 18,5; 15; 15 см. 	Поступили как найденные на о. Березань и в Ольвии. …
Світильники
Чернолаковые сосуды. 	V – IV вв. до н. э. 	Глина. Высота 9,7 см; 11; 4,8; 5,8; 2,3 см. 	Из раскопок Б.В.Фармаковского в Ольвии в 1902 – 1903 гг., а…
Чорнолакові посудини
Ойнохоя. 	II. в. н. э. 	Стекло. Высота 12 см. 	Одесский археологический музей, инв. № 56433. 	Ойнохоя – кувшин со слегка прижатым сливом – один из…
Ойнохоя
Краснолаковая столовая посуда 	Римское время. 	Глина. Размеры 10 см; 18,5; 7,5; 14; 7 см. 	Поступили как найденные в Пантикапее и в Ольвии 	Одесский…
Червонолаковий столовий посуд
Навершие. 	VI – V вв. до н. э. 	Бронза. Высота 12 см. 	Приобретено как найденное в районе Тилигульского лимана. 	Одесский археологический музей,…
Навершя
Навершие. 	VI – V вв. до н. э. 	Бронза. Высота 10.3 см. 	Приобретено Н.Н.Мурзакевичем для музея до 1870 г. 	Одесский археологический музей, инв. №…
Навершя
Плита с сарматскими тамгообразными знаками. 	I в. н. э. 	Известняк. Высота 120 см. 	Приобретена в 1887 г. как найденная у г. Кривой Рог. 	Одесский…
Плита з сарматськими тамгоподібними знаками
Нашивная бляшка. 	IV в. до н. э. 	Золото. Размер 3,7 см. 	Одесский археологический музей, инв. № 52399/1. 	Квадратная бляшка с рельефным профильным…
Бляшка
Пряжка с изображением тамги. 	I в. н. э. 	Бронза. Длина 7,5 см. 	Одесский археологический музей, инв. № 46535. 	В прямоугольной рамке пряжки –…
Пряжка пояса
Сосуд с фигурками людей и животных. 	I – II вв. н. э. 	Бронза. Высота 27 см. 	Найден на р. Кальмиус. 	Одесский археологический музей, инв. № 44993. …
Посудина з фігурками (+)
Сосуды с зооморфными ручками. 	I – II вв. н. э. 	Глина. Высота 10 – 12 см. 	Одесский археологический музей, инв. № 23580; 45542. 	Сосуды с округлым…
Посудини із зооморфними ручками
Ожерелье. 	I – II вв. н. э. 	Золото, сердолик. 	Дар А.Л.Бертье-Делагарда в 1904 г. 	Одесский археологический музей, инв. № 52398. 	Ожерелье состоит…
Намисто
Голова воїна. Кіпр. VI ст. до н.е. Вапняк. Висота 35 см. Одеський археологічний музей АН УРСР. 	Джерело: Античне мистецтво. – К.: Мистецтво, 1977…
Голова воїна
Ойнохоя чорнофігурна з зображенням воїна. Аттіка. VI ст. до н.е. Глина. Висота 19,5 см. Одеський археологічний музей АН УРСР. 	Джерело: Античне…
Ойнохоя чорнофігурна (+)
Статуетка жінки. IV ст. до н. е. Теракота. Висота 17,2 см. Одеський археологічний музей АН УРСР. 	Джерело: Античне мистецтво. – К.: Мистецтво, 1977…
Статуетка жінки (+)
Руків’я бронзової посудини з зображенням чоловічої голови й голови бика. Етрурія. VI ст. до н. е. Бронза. Висота 13 см. Одеський археологічний музей…
Руків’я бронзової посудини (+)
Урна. Етрурія. II ст. до н.е. Теракота. Висота 49,5 см. Одеський археологічний музей АН УРСР. 	Джерело: Античне мистецтво. – К.: Мистецтво, 1977 р.,…
Урна (+)
Ритон у вигляді голови кабана. Південна Італія, Апулія. IV ст. до н.е. Глина. Висота 20 см. Одеський археологічний музей АН УРСР. 	Джерело: Античне…
Ритон у вигляді голови кабана (+)
Голова чоловіка (надгробний рельєф). Пальмира. II ст. н.е. Вапняк. Висота 30 см. Одеський археологічний музей АН УРСР. 	Джерело: Античне мистецтво.…
Голова чоловіка (+)
Флакон зі змієвидним накладним орнаментом. І ст. н. е. Скло. Висота 15 см. Одеський археологічний музей АН УРСР. 	Джерело: Античне мистецтво. – К.:…
Флакон
Білофонний орнаментований лекіф (V ст. до н. е., колекція Одеського археологічного музею). 	Джерело: Історія української культури. – К.: 2001 р., т.…
Білофонний орнаментований лекіф