2009 р. Чи узаконять нардепи схему дерибану національних цінностей?

Дата: 13.01.2009

Організація ветеранів флоту славетного колись Чорноморського морського пароплавства направила до Верховної Ради України відкритого листа, в якому вимагає відхилити законопроект №3453-1, поданий 15 грудня 2008 року депутатом від Партії регіонів Леонідом Клімовим . Цим проектом передбачено виведення з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, цілого ряду архітектурних раритетів міста Одеси. В тому числі знакового для всіх одеситів Музею Морського флоту України – особняка 1840-х років, колишнього Англійського Клубу, що знаходиться в 100 метрах від Приморського бульвару та Оперного театру.

Мотивом такого подання є нібито незадовільний технічний стан об’єктів, який виник внаслідок пожеж та багаторічної відсутності фінансування. При прочитанні пояснювальної записки до проекту виникає враження, що музей настільки зруйнований, що ось-ось впаде. Автор законопроекту вочевидь сподівався, що депутати, зайняті справами державної важливості, знаходячись далеко від Одеси і не маючи змоги на власні очі бачити стан будівлі, не стануть перевіряти правдивість його (автора) слів. І надав у пояснювальній записці до свого законопроекту неправдиві дані. Простіше кажучи, брехню.

Насправді протягом 2007-2008 рр. в ремонт будівлі музею було вкладено більш ніж 10 мільйонів гривень бюджетних коштів, завдяки чому зараз музей знаходиться у задовільному стані і потребує лише інтер’єрних робіт (див. нижче фото музею, зроблені у грудні 2008 р.)

Досвід останніх років показує, що в містах України проводиться планомірне знищення пам‘яток культурної спадщини як місцевого, так і національного значення. Загальною схемою такого знищення є доведення будівлі до незадовільного технічного стану, подальша її приватизація, руйнування історичної пам‘ятки та наступне зведення новобудови, яка не має жодної культурної цінності.

Законопроект, що був поданий Леонідом Клімовим, при його ухваленні Верховною радою, створить небезпечний прецедент для усієї країни. Він фактично узаконює рейдерську схему захоплення територій в історичній частині міст і руйнування раритетної архітектури. Одеса вже зазнала наслідків приватизації архітектурних пам’ятників: кілька унікальних будівель ХІХ століття, розташованих просто в центрі міста, будучи приватизованими, не просто не реставруються, а цілеспрямовано знищуються – починаючи від підозріло регулярних пожеж і підтоплень до відвертого знесення бульдозерами.

Музей Морського флоту України багато років був знаковим для одеситів – вся історія міста тісно пов’язана з морем. Загроза спотворення чи навіть знищення музею рейдерами викликала неабиякий гнів у ветеранів ЧМП, які звернулися до Голови Верховної ради В. Литвина та нардепів-одеситів з вимогою відхилити небезпечний законопроект. Аналогічний лист був відправлений на адресу Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Текст листа до ВР було опубліковано на сайті «Петиція», де за дві доби під ним підписалися майже триста громадян, і це ще далеко не все, бо збір підписів відбуватиметься й далі як в реальному режимі, так і в Інтернеті.

«Майдан» оголошує про інформаційну підтримку листа ветеранів флоту ЧМП і бере на контроль перебіг розгляду законопроекту № 3453-1 як профільним Комітетом ВР з питань культури і духовності (голова комітету – Володимир Яворівський, БЮТ), так і Верховною радою в цілому. Редакція «Майдану» хоче побачити, чи опікуються народні депутати збереженням національного багатства держави, чи єдиною метою їх перебування при владі є збагачення власних комерційних структур, навіть і ціною знищення історико-культурної спадщини України.

«Майдан» публікує відкритого листа повністю, і закликає всіх читачів приєднати до нього свій підпис.

Довідка про автора законопроекту (за даними www.revisor.od.ua):

Клімов Леонід Михайлович. Народився 31 березня 1953 р. в м. Макіївка Донецької області. За освітою економіст-товарознавець. Народний депутат від Партії регіонів (№ 38 списку). Сфера інтересів – будівництво, фінанси, земля, транспорт, медицина. Голова Одеської обласної організації Партії регіонів. Контролює більшість в Одеській міській раді.

Співвласник (разом з Аркадієм Шнайдером, син якого очолює комісію Одеської міськради з питань збереження культурної спадщини) Фінансової групи «Приморье» (АКБ «ІМЕКСБАНК», ЗАТ «Черноморец», «Третій автобусний парк», «Перший відкритий національний пенсійний фонд», газета «Деловая Одесса плюс», медичний центр «Андромед»). Також контролює: ТОВ «Форвард Ко», ВАТ «Чёрное море» (туристичний бізнес), ЗАТ «Центральний універмаг» (Одеса), Іллічівський завод ЗБТ. Флагман бізнес-імперії Клімова футбольний клуб «Черноморец» за останні роки отримав від міської влади чимало об’єктів комунальної власності, в тому числі кілька великих земельних ділянок в паркових зонах.

Згаданий вище законопроект є єдиною на сьогоднішній день законотворчою ініціативою депутата Клімова.

Джерело: Майдан-інформ