2000 р. Церкви України: Закарпаття

Нижній Студений (Середній Студений) Міжгірський район

Церква Благовіщення пр. богородиці. 1812. (УПЦ)

Центральна частина села – це колишній Середній Студений. У 1751 р. тут була дерев’яна церква. В 1801 р. є згадка про закриту дерев’яну церкву, тобто вже була необхідність будувати нову церкву.

Очевидно, нинішню церкву споруджено вже не в бойківському стилі. Але три зруби і ґанок дуже подібні до зрубів і ґанку бойківської церкви у Верхньому Студеному. Дахи над навою та вівтарем значно розтягнуті по осі схід-захід. Башта над бабинцем досить низька, з нерозвинутим бароковим завершенням.

Церква має чудові різьблені деталі: стовпчики ґанку, двері з фігурним одвірком, різноманітної форми “качури” та “східці” оздоблюють випуски вінців, орнаментована “насічкою” лиштва підкреслює аркаду нижніх голосниць.

На одвірку напис – СОЙЗВОЛЕНИЕМ ОЦА ПС…ЛАНІЕ СТАГО ДУХА РОКУ БОЖИЯ | АWІВ (1812) МІСЯЦЯ ІЮНІЯ Г (3). На жаль, відкритий ґанок недавно забито дошками і бляхою. Всередині збережено старий іконостас і бічні вівтарі. Бічний вівтар зліва виконав Ігнатій Глинський на замовлення куратора Івана Кондрича, а фундували роботу Михайло Матуляк, староста села Іван Ґимба, Стефан Фурданик, Федір Кополович та парох Антон Сабад. Вівтар справа купив Ілько Кондрич у 1870 р. Михайло Книш з дружиною Марією потурбувалися про кивот. Всі три зруби перекрито коробовими склепіннями.

Біля церкви стоїть типова для Міжгірщини дерев’яна дзвіниця. Квадратна в плані споруда має традиційні два яруси – нижній зрубний, вкритий опасанням, і верхній – каркасний, під восьмисхилим шатром. Цікава художня знахідка – двоярусна аркада голосниць під шатровим верхом.