Нижні Сірогози смт

Курган Огуз

Розташований за 3 км на північний схід від м-ка. Висота – 21 м, діаметр 110 м.

Болтрик Ю.В. Исследование кургана Огуз. – “Археологические открытия 1979 г.”, М., 1980 г., с. 253.

Джерело: Gold der Steppe: Archaeologie der Ukraine. – Schleswig: 1991, S. 178.
Схематичний переріз. Реконструкція Ю.В.Болтрика та М.М.Ієвлева
Гарнітура вуздечки. Наносна прикраса у формі голови звіра та голві звірів на рівні його шиї; нащічники з графійованими зображеннями лежачого оленя…
Гарнітура вуздечки (+)
Гарнітура сідла 	Скіфія. 4 ст. до н.е. 	Золото, срібло. Розміри платівок 29, 29.5, 24.2, 22.8 см; діаметр дисків 5.8, 5.9 см. 	Курган Огуз біля…
Гарнітура сідла
Підвіска у формі птаха 	Скіфія. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 3.6: 2.3 см. 	Курган Огуз біля Нижніх Сірогіз. Збори Б.І. та В.М.Ханенків. 	Музей…
Підвіска у формі птаха
Прикраси одягу 	Скіфія. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 2: 1.9 см. 	Курган Огуз біля с.Нижні Сірогози Херсонської обл. Розкопки Ю.В.Болтрика, 1980 р.…
Прикраси одягу
Трубки 	Скіфія. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри трубок 2.1..2.6: 0.3 см, діаметр кульок 1.5 см. 	Курган Огуз біля с.Нижні Сірогози Херсонської обл.…
Трубки (+)