Дата: 16.09.2010

Нивра (Борщівський район Тернопільської області) розташована в 3 кілометрах на північний схід від Гермаківки у бік Скали-Подільської на березі маленької однойменної річки, що впадає у Збруч. Перша згадка про поселення – 1498 рік.

Село цікаве: тут є Михайлівська церква (1871), маленький водоспад, Ниврянське джерело питної води, невелика гідроелектростанція. Але катаючись Тернопільщиною, я полюю конкретно на костели. Тому сьогодні – про костел в Ниврі, що знаходиться у самому центрі біля автобусної зупинки.

А костел, до речі, дуже симпатичний. Реєстр місцевих пам’яток датує його 1910 роком. Він добре збережений, порівняно з більшістю римо-католицьких храмів регіону, та служба в ньому, на жаль, не правиться.

Видно, що колись тут був склад всілякого непотребу. А сьогодні приміщення просто пустує…

Почесним громадянином села є Андреа Андерман – італійський телепродюсер і режисер. З Ниври походять його батьки, а сам режисер завітав до села у 2002 році, коли привозив в Україну свій проект «Травіата в Парижі». У селі й досі живе приказка: «Підемо до Андермана, вип’ємо стопку горілки». Не дивно, адже батько Андреа володів горілчаним заводом, що йменувався на честь його роду – «Андерман».