Скансен

Sądecki Park Etnograficzny prezentuje kulturę ludową XIX-wiecznej wsi sądeckiej. Budowę skansenu rozpoczęto w 1969 r., a jego pierwszą część udostępniono zwiedzającym w 1975 r. W centrum Parku znajduje się XVII-wieczny dwór szlachecki z zespołem gospodarczym. Do najcenniejszych obiektów należy łemkowska cerkiew z XVII w. przeniesiona z nie istniejącej już wsi Czarne. W kilkunastu jedno- i wielobudynkowych zagrodach wiejskich można oglądać stałą ekspozycję wnętrz mieszkalnych. Na uwagę zasługuje także pieczołowite odtworzenie fragmentu osady Cyganów Karpackich. W szczególny sposób zadbano w Parku o odpowiednie kształtowanie krajobrazu skansenu zgodnie z tradycją historyczną. Przy zagrodach założono przydomowe ogródki kwiatowe, warzywne i zielarskie, odtworzono uprawy polowe i sady.