1983 р. Паспортна інформація

Стоянка Нововолодимирівка-ІІ

Пам’ятка археології

Пізній палеоліт

Херсонська область, Чаплинський район, село Нововолодимирівка, 2 км на південь від села.

Загальний опис:

Стоянка знаходиться на західному березі Нововолодимирської затоки у Північному Присивашші, на мисі, утвореному берегом Сивашу та безіменної балки.

Культурний шар пам’ятки (потужністю до 30 см), не дуже виражений, залягає на глибині 60-90 см від поверхні. Стратиграфія нашарувань:

0 – 41 см – ґрунт;

42 – 56 см – сірувато-жовтий суглинок;

57 – 93 см – темно-бурий суглинок;

94 – 107 см і нижче – жовтий суглинок.

Археологічний матеріал: різці, мікропластинки з притупленим краєм, вістря, проколки, пластинки з відщепів з ретушшю, заготовки та відходи виробництва.

Стоянка періоду пізнього палеоліту відкрита у 1983 році М.П. Оленковським. У 1984 році ним проводилась шурфовка та виявлений культурний шар (шурф 1,0×2,0 м).

У 1985 році розкопки проведені об’єднаною експедицією відділу охорони пам’яток при Херсонському краєзнавчому музеї та облорганізації Товариства охорони пам’яток під керівництвом М.П. Оленковського.

Колекція археологічних знахідок зберігається у Херсонському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно постанови виконкому Херсонської обласної Ради народних депутатів № 106/5 від 01.03.1985.

Охоронний № : 2292; згідно реєстру № 4044.

Основна бібліографія, архівні дані:

Оленковский Н.П. Отчет о работах на нижнем Днепре и в Северном Присивашье в 1983 году. / НА ИА АН УССР № ?.- С. 20-21.

Оленковский Н.П. Отчет о работах на нижнем Днепре и в Северном Присивашье в 1984 году. / НА ИА АН УССР № ?.- С. 14-15.

Стоянка Нововолодимирівка 2. Карта-схема.

Стоянка Нововолодимирівка 2. План-схема.