Новокиївське поселення

Пам’ятка археології

ХІІІ-ХІІ ст. до н.е.

Херсонська обл., Каланчацький р-н, с. Новокиївка, у 12-14 км на північний схід від села.

Загальний опис:

Поселення знаходиться на невеликому підвищенні між двома подами на висоті близько 1,5 м над їх рівнем. Площа поселення – 5 га. Поверхня розорюється.

На поселенні відкрито 37 господарських ям, залишки багатокамерного наземного житла, вогнища, велика кількість кісток тварин, кераміка. Знайдено скарб ливарних форм.

Біля вогнища зустрічаються глиняні вальки та фігурки тварин (свині, коня, ведмедя). Заповнення господарських ям складається з глини-сирця, кераміки та кісток тварин. Серед знайденого посуду – горщики, чаші з ручками, черпаки, корчаги. Знаряддя праці складаються з кістяних лощил, кам’яних зернотерок, бронзових шил тощо.

Характер знахідок вказує на землеробсько-скотарський напрям господарської діяльності мешканців поселення.

Поселення скотарів та землеробів доби пізньої бронзи.

Відкрито у 1980 році Краснознам’янською експедицією Інституту археології АН УРСР.

Розкопки проводились у 1980 році. Розкопано більше 1200 м2 площі на двох розкопах, закладено 30 шурфів.

Колекція знахідок зберігається у фондах ІА НАН України.

Основна бібліографія, архівні дані:

Гершкович Я.П. З глибин сивої давнини // Газета Каланчацького р-ну Херсонської області “Слава праці”, 15.09.1981 р.

Гершкович Я.П. Новий археологічний пам’ятник // Обласна Херсонська газета “Наддніпрянська правда”, 19.09.1981 р.

Новокиївське поселення. Генплан.

Новокиївське поселення. Схематичний план.