Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Будь гордий з того, що Ти є спадкоємцем боротьби
за славу Володимирового тризуба

Богдан Хмельницький

?

1976 р. Паспортна інформація

1976 р. Паспортна інформація

Розмір зображення: 969:1200 піксел

Курганний могильник в урочищі “Лисичі могили”

Пам’ятка археології

ІV-ІI ст. до н. е.

Розміщення:

Херсонська обл., Голопристанський р-н, Бехтерської сільради (за даними 1076 р.) с. Новочорнормор’я, за 1,8 км на південний захід від села, на східному березі Тендрівської затоки.

Загальний опис:

Курганний могильник орієнтований уздовж урвистого берега Тендрівської затоки в напрямку: північний захід-південний схід протягом 480 м, найбільша відстань курганів від берегової лінії – 190 м. Пам’ятник розташований на висоті 2,5 м над рівнем води. Висота курганів – 0,1-3,4 м. Кургани являють собою компактну групу з напівсферичними насипами; розорані (майже зрівнялись з поверхнею ґрунту).

Археологічними розкопками досліджено 5 курганів (могильник складався з 53 насипів). Під кожним курганом знаходилося одне (центральне) поховання. Поховання здійснювались в могильних ямах і земляних склепах. Чотири поховання були пограбовані, одне уціліло.

Серед знахідок: грецькі – амфора і чорнолаковий канфар, скіфський ліплений горщик, ліплена курильниця (розписана рожевою фарбою), кістяна ручка від залізного ножа, бронзові та залізний тригранні вістря стріл, намисто з глазчатих намистин та бісеру. Матеріали могильника дають уявлення про виробництво, побут і особливості культури скіфів.

Виявлено також впускне кочівницьке поховання з конем, що супроводжувалося бронзовими уздечковими та поясним наборами. Біля голови кочівника знаходилась масивна золота пустотіла підвіска, прикрашена зерню. Це походження може відноситись до VI або VII ст. н. е.

Історична довідка, відомості про дослідження:

Пам’ятник є скіфським могильником, відкритим розвідкою П.М. Шульца в 1960 р. у складі Північно-Кримської експедиції Інституту археології АН УРСР (за участю І.Д. Ратнера (Херсонський музей) у складі Краснознам’янського загону Північно-Кримської експедиції Інституту археології АН УРСР.

Колекція знахідок зберігається в Кримському відділі Інституту археології АН УРСР, в Херсонському краєзнавчому музеї; золота підвіска – в музеї історичних коштовностей України (м. Київ).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14.12.1975 р.

Охоронний № : 1274.

Основна бібліографія, архівні дані:

Ратнер И.Д. Послевоенные полевые исследования Херсонского музея // КСОГАМ за 1963 г.- Одеса: Вид. “Маяк”, 1965.- С. 37.

Ілюстративні матеріали:

Ситуаційний план пам’ятки.

Ковпаненко Г.Т., Шарафутдинова И.Н. Курганы у с.Новочерноморье Херсонсокй области. – “Памятники эпохи бронзы юга европейской части СССР”, К., 1967 г., с. 60 – 81..