1998 р. Жовківщина

с. Нове Село. (УГКЦ + УПЦ КП)

Церква Покрови пр. богородиці.

Вперше згадується у 1564 р. Попередня дерев’яна церква на стендарах і дубових підвалинах була побудована у 1749 р., про що свідчить напис на збереженому надпоріжнику, вставленому в південну захристію нової будівлі: “Р Б АΨМΘ Мца Мая Дня А”. У 1753 р. її поблагословив куликівський декан о. Василь Тарнавський. Це була тризрубна будівля, завершена над навою восьмериком, вкритим банею. 1853 р. виконаний стінопис її внутрішніх стін. У 1905 р. (напис на одвірку західних дверей в бабинець: “Р Б АЦЄ Дня КЗ маія”) за пароха о. Дем’яна Гури на її місці побудовано теперішню церкву. Автор проекту, ймовірно, Василь Нагірний. По другій світовій війні не була зачиненою.

Розташована на невеличкому підвищенні, при сільській дорозі, в південній околиці села. Тризрубна триверха будівля. До ширшої прямокутної нави зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома невеликими прямокутними захристіями по боках, а з заходу – прямокутний бабинець. Рівновисокі зруби надопасання вінчають три великі шоломові бані, завершені сліпими ліхтарями з маківками, поставлені на великі світлові восьмерики. Оточує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання захристій та двоколонних ґанків при південних дверях в наву та західних – в бабинець. Стіни підопасання відкриті, а надопасання і восьмериків шальовані вертикально дошками і лиштвами.

На захід від церкви розташована двоярусна стовпова дзвіниця, вужчий другий ярус з відкритою голосниковою аркадою якої вкритий шоломовою банею.