Пам’ятник обороні Одеси

Фото 4 жовтня 2014 р. з сайту

Обелiск на честь воїнiв Приморської армiї й морякiв Чорноморського флоту встановлений у Новiй Дофиновцi Комiнтернiвського району. Скульптори В.А. Мязин, Е.М. Вайсберг. Залiзобетон, мармурова крихта, метал. 1967.

Тригранний обелiск (висота 11,5 м) увiчнює подвиг воїнiв 42-ї i 157-ї стрiлецьких дивiзiй, якi 22 вересня 1941 року масивним ударом з моря й сушi розгромили двi фашистськi дивiзiї й вiдкинули ворога на 5-8 км.

На двох гранях обелiска барельєфне зображення солдата й матроса. На пам’ятнику напис: “На цьому рубежi в 1941роцi воїни 1-го полку морської пiхоти, 26-го прикордонного полку, артилеристи 134-го гаубичного полку, 421-ї батареї берегової оборони, 379-го окремого батальйону зв’язку за пiдтримки кораблiв Чорноморського флоту героїчно захищали Одесу вiд фашистських загарбникiв”. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].

Більше фотографій: