1974 р. Паспортна інформація

Поселення Незвисько

Пам’ятка археології

Неоліт-староруська доба.

Івано-Франківська обл., Городенківський р-н, с. Незвисько, північна околиця села.

Загальний опис:

Поселення розташоване на “Панському городі” на правому березі Дністра між вул. Придністровська та поромом [Нема вже в Незвиську порома, є міст, і то дуже старий].

Розкопки велися на присхиловій ділянці урочища проти будинку при вул. Придністровській, 19. Розкопано площу 900 м2 глибиною до 3,5 м. Виявлено 10 культурних шарів, зокрема шар культури лінійно-стрічкової кераміки, шари трипільської культури, В-I та В-II, періоду середньої бронзи й раннього заліза, шари липницької, черняхівської та пшеворської культур, а також шари слов’янської та староруської доби.

Поселення виявлене в 1920 р. Розкопки вели: в 1926 р. професор Львівського університету Л.Козловський, в 1951 р. – учасники Дністровської експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР, в 1953 р. – члени Західно-української експедиції Державного Ермітажу й Ленінградського університету та в 1956-57 р. – члени Дністровської експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР і Державного Ермітажу.

Колекції знахідок зберігаються в секторі археології Інституту суспільних наук АН УРСР у Львові та в Державному Ермітажі в Ленінграді.

Охоронний № : 246

Основна бібліографія, архівні дані:

Черниш К.К. Результати досліджень нижніх шарів Незвиського поселення // Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині.- Вип. 2.- К., 1959.- С. 73-86.

Смирнова Г.І. Підсумки досліджень верхніх шарів Незвиського поселення // Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині.- Вип. 2.- К., 1959.- С. 87-101.

Схематичний план поселення Незвисько.

Фото поселення. Загальний вигляд.

Черныш Е.К. Раскопки у с.Незвиско Ивано-Франковской области. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1955 г., т. 4, с. 142 – 144.

Черныш Е.К. Многослойное поселение у с.Незвиско на Днестре. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1956 г., т. 63, с. 48 – 56.

Черныш Е.К. Культура линейно-ленточной керамики и триполье: по материалам Незвиско. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1957 г., т. 11, с. 37 – 40.

Черниш Е.К. Результати досліджень нижніх шарів Незвиського поселення. – Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині, 1959 р., т. 2, с. 73 – 86.

Смирнова Г.І. Підсумки досліджень верхніх шарів Незвиського поселення. – Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині, 1959 р., т. 2, с. 87 – 101.

Черныш Е.К. Вновь открытое трипольское погребение у Незвиско на Днестре. – “Материалы и исследования по археологии юго-запада СССР и Румынской народной республики”, Кишинев, 1960 г., с. 77 – 81.

Герасимов М.М. Внешний облик человека из Незвиско. – “Материалы и исследования по археологии юго-запада СССР и Румынской народной республики”, Кишинев, 1960 г., с. 83 – 90.

Дебец Г.Ф. Антропологическая характеристика черепа из Незвиско. – “Материалы и исследования по археологии юго-запада СССР и Румынской народной республики”, Кишинев, 1960 г., с. 91 – 95.

Смирнова Г.И. Археологические культуры 1 тыс. н.э. в верхнем Поднестровье: по материалам Незвиско. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1960 г., т. 17, с. 54 – 56.

Смирнова Г.И. Раннеславянское поселение в с.Незвиско Станиславской области. – “Исследования по археологии СССР’, Лг., 1961 г., с. 210 – 225.

Черныш Е.К. К истории населения энеолитического времени в среднем Приднестровье: по материалам многослойного поселения у с.Незвиско. – Материалы и исследования по археологии СССР, 1962 г., т. 102, с. 5 – 85.

Рындина Н.В. Анализ металлических изделий из трипольского слоя поселения у с.Незвиско. – Материалы и исследования по археологии СССР, 1962 г., т. 102, с. 86 – 88.

Смирнова Г.И. Поселение у с.Незвиско в первые века нашей эры. – Материалы и исследования по археологии СССР, 1964 г., т. 116, с. 196 – 212. [горизонти липицької, черняхівської та пшеворської культур]

Смирнова Г.И. Комплексы конца 1 тыс. до н.э. на поселении у с.Незвиско. – Материалы и исследования по археологии СССР, 1970 г., т. 176, с. 30 – 33.

Щукин М.Б. К хронологии и стратиграфии поселения первых веков н.э. у с.Незвиско. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1972 г., т. 35, с. 59 – 62.

Смирнова Г.И. Стоянка комаровской культуры в с.Незвиско на Днестре. – Археологический сборник Государственного Эрмитажа, 1974 г., т. 16, с. 50 – 61.