Кам’яна Могила

Кам’яна Могила

Розмір зображення: 800:530 піксел

В Мелітопольському районі Запорізької області, біля села Мирне, стоїть 12 метровий кам’яний пагорб, який сміливо можна відносити до головних пам’яток України. Пам’яток, як природних, так і антропогенних. Це Кам’яна Могила. Пагорб має площу 1,6 га і складається з окремих кам’яних (пісковикових) блоків (їх близько 3 тисяч). Між блоками є достатньо великі щілини та печери, які нині засипані піском, а колись були житлом та святилищем давньої людини. На стінах печер та гротів збереглися понад 1000 петрогліфів – наскельних малюнків, які створили люди – мешканці місцевих степів та кочівники, за кілька тисячоліть. Найстаріші малюнки датуються 24 тисячоліттям до нашої ери, наймолодші – 11-13 століттями нашої ери. [З ФБ групи «Ukraina Incognita» (опубліковано 18.04.2019 р.)] [+ фото]