Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Вигляд з півночі [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 70]

Парасківська церква 1778 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 18].

Парасківська церква 1778 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1778 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 79]. – Думаю, щодо дерев’яної помилка.

Церква св.Параскеви 1778 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ПАРАСКЕВЫ ЦЕРКОВЬ, 1778 г. Кирпичная (толщина стен 1,6 м), однонефная, с полукруглой выделенной в плане равновысокой с нефом апсидой, перекрыта крестовыми сводами. Западный фасад увенчан треугольным фронтоном, декорированным по граням квадратными в сечении столбиками с профилированными импостами. Памятник отличается лаконизмом форм. Мягкость и светотеневую игру нерасчлененным монументальным стенам сооружения придают арочные окна. Размеры объемов церкви в плане соотносятся по принципу золотого сечения. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 69].

Довідка на сайті