2010 р. УПЦ МП звинуватила Київський патріархат у спробі захоплення храму

Прихильники самопроголошеного Київського патріархату напередодні Різдва втретє спробували захопити Покровський храм у селі Мусорівці Тернопільської області України, є поранені.

“Зухвала спроба була зроблена 3 січня, нею керував священик Київського патріархату Святослав Швець, якому допомагали міцного виду націоналістично налаштовані молоді люди”, – повідомили у вівторок, 5 січня, у прес-службі Української православної церкви.

Як сказано в повідомленні, “під кінець літургії близько 100 молодиків почали бити молотом і зубилом вхідні двері храму в присутності міліції та представниць сільради. Розбивши засув і замок, але не зумівши увійти в храм, грабіжники спробували проникнути у церкву через бічні двері за допомогою сокири і п’ятиметрової дерев’яної колоди. Цією ж колодою, лавою і дерев’яними брусами вони побили священиків і парафіян, які відчайдушно стримували нападників і дивом захистили храм”.

У ході штурму церкви грабіжники били вікна, кидали в храм металеві предмети, дерев’яні дошки з цвяхами, піротехніку, димові шашки, палаючі ганчірки тощо. “При них були також каністри з бензином, і молоді люди погрожували знищити храм”, – додав представник прес-служби.

З його слів, машина швидкої допомоги забрала непритомних і побитих до крові парафіян, один із захисників храму перебуває в обласній реанімації.

“Після цього кривавого розбою священик Київського патріархату віддячив молодикам пачкою грошей і запросив їх на Різдво продовжити штурм храму, щоб провести його із вже великим успіхом”, – повідомляє прес-служба канонічної Української церкви.

Для вирішення цієї ситуації митрополит Київський і всієї України Володимир направив листа Президенту і прем’єр-міністру країни.

Як повідомлялося, першу спробу аналогічного, силового, захоплення храму в селі Мусорівці прихильники Київського патріархату зробили в середині листопада минулого року.

Через два тижні була зроблена друга: тоді, зі слів архієпископа Тернопільського і Кременецького Сергія, голова сільради особисто розбив молотком замки на вхідних дверях церковних, а бійці Беркута застосовували силові методи до віруючих, даючи можливість прихильникам Київського патріархату проникнути в церкву. Однак обидві попередні спроби захоплення церкви, як і нинішня, виявилися невдалими.