1966 р. Історія українського мистецтва

Видатною пам’яткою давньоруського книжкового мистецтва є рукопис двадцятих років XII століття – Юр’ївське євангеліє, зроблене для новгородського Юр’ївського монастиря. Вважають, що воно виготовлене в Києві, хоч писцем його був «угринець», мабуть, слов’янин з Угорщини.

Орнаментальні мотиви Юр’ївського євангелія нагадують орнаментацію Ізборника Святослава, але тут ще більше посилилася тенденція до площинності й декоративності.

Заставки та ініціали Юр’ївського євангелія відрізняються від заставок та ініціалів інших книг насамперед своєю особливо вираженою графічністю (іл. 279, 280). їх виконано лише червоними контурами. Дослідники твердять, що графічна манера цих мініатюр близька до прийомів гравірування на сріблі. У Юр’ївському євангелії налічується 65 виконаних кіновар’ю ініціалів, стилістична однорідність яких свідчить, що їх написала рука одного й того ж самого майстра. Сюжети малюнків на ініціалах відзначаються великою різноманітністю і винахідливістю. Тут зустрічаються тварини, птахи, кумедні фігурки людей, а також плетінка.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 346.