2009 р. Холодний Яр

Джихад Джаббаров (andy-babubudu)

Сьогодні, 14 квітня 2009 року, відмічається 241 річниця початку гайдамацького повстання на Правобережній Україні – Коліївщини.

Для тих, хто не зміг цього року побувати у місцях козацької бойової слави, а також для тих, хто позавчора їздив з нами по цих місцях, пропоную фото екскурсію Холодним Яром – колискою Коліївщини та центром українського повстанського руху на Правобережній Україні у 1918 – 1922 роках.

Хутір Буда. Тут розташована загальнонаціональна пам’ятка природи – дуб Залізняка, вік якого становить понад 1000 років.

Поруч ще декілька дубів, молодших за віком, та пам’ятник загиблим від рук німецько-фашистських розбійників.

По дорозі від Буди до монастиря праворуч від дороги розташований пам’ятний знак «Склик». Тут у козацьку добу висів великий казан, звук ударів по якому скликав козаків на раду.

Не доїжджаючи до Мотронинського монастиря є поворот ліворуч на поганеньку грунтівку, яка через декілька сот метрів приведе нас до стародавніх валів Мотрининського городища, збудованого скіфами наприкінці VII століття до н.е..

Мотронинський монастир, заснований ще до монгольської навали, був духовним осередком Коліївщини і повстанського руху часів громадянської війни.

Головною спорудою монастиря є Троїцька церква, споруджена у 1800 – 1804 роках.

Поруч – дерев’яна дзвіниця, а також пам’ятний знак, встановлений про перебування у Холодному Ярі «революціонера-демократа» Тараса Шевченка.

А особливо вразило оце чудо совецької епохи.

Місцевість поруч з монастирем вся порізана глибокими ярами, а краєвиди тут – майже карпатські:)

Тут можна натрапити на досить численні печери. Деякі з них вириті зовсім недавно, деякі століття тому, деякі – ще раніше. Існує також легенда, що перші монастирські печери рив той самий Антоній, що копав перші печерні монастирі в Києві та Чернігові. За іншою версії перші печери копав преподобний Феодосій. Нажаль, на пошук і огляд печер часу не було: графік подорожі був досить напружений.

Неподалеку від монастиря знаходиться Монастирський став – той самий ставок, на якому гайдамаки святили ножі перед початком Коліївщини. У цьому році ножі «святили» численні групи українських патріотів, а також сучасні «козаки», з автівок яких лунав Михайло Круг… Ганьба!!!

Центр повстання холодноярців 1918 – 1922 років – село Мельники.

Місце останнього бою українських повстанців з більшовицькими бандами у 1922 році.