Паспортна інформація

Малолиственське городище (2)

Пам’ятка археології

Період давньої Русі.

Чернігівська обл., Ріпкінський район, лівий берег ріки Білоус, центр села М. Листвен.

Городище II розташоване на корінному лівому березі річки Білоус, в 35-40 м від сучасного русла.

Городище мало форму близьку до прямокутника, займаючи площу 1,2-1,5 га. Північний та західний схили городища, що збереглися – ескарповані. Вони мають висоту над поймою 4,5-3 м. Частково тут зберігся вал 0,5-0,7 м.

В північно-західній частині городища зберігся зовнішній вал висотою до 2,5 м з шириною основи 16 м та рів глибиною до 2 м, шириною 8 м.

Площа городища розорюється. Східний та південний схили городища розорано.

Давньоруський культурний шар городища по всій його площі порушений більш пізньою забудовою. У орному шарі зустрічається кераміка періоду Давньої Русі.

Городище періоду Давньої Русі, територія городища використовувалась під забудову в XVII-XIX ст., в XIX ст. на території городища знаходився будинок поміщика. Городище відоме з матеріалів Самоквасова Д.Я., Уварової П.С.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Доповнення до рішення виконкому Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31 травня 1971 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Границі охоронної зони встановлені в 10 м від городища.

Самоквасов Д.Я. Северянская земля и северяне по городам и могилам.-М., 1908.-С. 105.

Уваров П.С. Матеріали XIV АС.-М., 1906.-С. 77.