Паспортна інформація

Малолиственське городище (1)

Пам’ятка археології

Період давньої Русі.

Чернігівська обл., Ріпкинський район, правий берег с. Білоус, центр села М. Листвен.

Загальний опис:

Городище I с. Малий Листвен розташоване на останці правого берега р. Білоус в 40-50 м від сучасного русла ріки і в 300 м від центра села.

Останець має овалоподібну форму 105х90 м. Висота останця над заплавою 3-8 м з пониженням до заплави ріки.

Останець відокремлений від корінного, високого берега ровом шириною до 25 м і глибиною до 3 м, його схили частково ескарповані. З напільної сторони частково зберігся вал висотою 2-7 м при ширині біля основи 8 м.

В’їзд на городище простежується з західної сторони.

Площа городища задернована.

В місцях шурфовки виявлений культурний шар до 20-30 см мало насичений культурними залишками. Відмічена незначна кількість кераміки XII-XIII ст.

Очевидно городище з трьох боків було оточене водою.

З західної сторони до городища прилягало поселення періоду Давньої Русі, яке займало площу більше 15 гектарів.

Городище – I с. Малий Листвен ототожнюється з літописним Лиственом, що згадується в літопису під 1024 р., як місце битви Ярослава Володимировича з Мстиславом Тмутараканським.

Вперше згадується в Іпатіївському літопису, а також в працях П.В. Голубовського, Д.Я. Самоквасова.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Додатку до рішення виконкому Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31травня 1971 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Границі охоронної зони встановлені у радіусі 10 м від городища.

Голубовский П.В. История северной земли до половины XI столетия.-С. 17, 19, 20, 29-30.

Самоквасов Д.Я. Северянская земля и северяне по городам и могилам.-М., 1908.-С. 105.