Паспортна інформація

Поселення трипільської культури

Пам’ятка археології

III тис. до н. е.

Черкаська обл., Тальнівський р-н, с. Майданецьке, західна околиця села.

Загальний опис:

Поселення розташоване в урочищі Майдан на західній околиці села на плато, обмеженому зі сходу долиною р. Таллянки (притока р. Гірський Тікич), а із заходу – долиною струмка. Площа поселення – 300 га, загальна кількість жител досягає 1500. Розміщувалися житла по 10-12-ти еліптичних колах.

У зв’язку з великими розмірами поселення, поряд з розкопками, шурфуванням та візуальними дослідженнями, при вивченні трипільського поселення біля с. Майданецьке застосовувалась аерофотозйомка та геофізичні методи (магнітна зйомка).

Знахідки залягали на глибині 30-80 см від сучасної поверхні, у нижній частині чорноземного шару при переході його в суглинок. Товщина залягання обпаленої глини та інших залишків інколи дорівнювала 30-40 см.

Житла, як правило, були орієнтовані до умовного центру в середній частині поселення. Значний інтерес становить наявність площадок дуже великих розмірів. Аналіз будівельних залишків свідчить про вертикальний розвиток трипільського будинку і дозволяє припускати наявність двох поверхів та горищного приміщення. На поселенні знайдено будівельні залишки у вигляді обпаленої глини, посуд та фрагменти посуду різних форм і розмірів, крем’яні, кам’яні та кістяні знаряддя праці, уламки антропоморфних і зооморфних статуеток, кістки тварин.

Землеробсько-скотарські племена енеоліту в лісостеповому Правобережжі відомі в науці під назвою племен трипільської культури. Свою назву культура дістала від с. Трипілля, Обухівського р-ну, Київської області. Там наприкінці XIX ст. вперше були вивчені її пам’ятки. Тепер вони відомі в Придніпров’ї і Побужжі, у Прикарпатті і на Волині, а також у Молдавії та Румунії.

Вперше розкопки на поселенні проводилися у 1927 р. під керівництвом директора Уманського музею Б.П. Безвенглинського.

З 1971 р. поселення досліджується Трипільською комплексною експедицією Інституту археології АН УРСР під керівництвом М.М.Шмаглія.

Знахідки зберігаються у Київському історичному музеї, у фондах Інституту археології НАН У та в Уманському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 1125.

Основна бібліографія, архівні дані:

Шмаглій М.М., Дудкін В.П., Зіньковський К.А. Про комплексне вивчення трипільських поселень // Археологія.- 1973.- № 10.- С. 23-31.

Стефанович В.А., Діденко О.П. Археологические памятники Уманщины.- Умань, 1968.- Т. І.- С. 138-139.

Шмаглий Н.М., Дудкин В.П., Зиньковский К.В. Раскопки трипольского поселения. – “Археологические открытия 1972 г.”, М., 1973 г., с. 349 – 350.

Шмаглий Н.М., Зиньковская Н.Б., Зиньковский К.В. Исследования трипольского поселения в с.Майданецком. – “Археологические открытия 1975 г.”, М., 1976 г., с. 406 – 407.

Шмаглий Н.М., Зиньковская Н.Б., Зиньковский К.В. Раскопки на трипольском поселении в Майданецком. – “Археологические открытия 1976 г.”, М., 1977 г., с. 391.

Видейко М. Ю. Жилищно-хозяйственные комплексы поселения Майданецкое и вопросы их интерпретации. – “Раннеземледельческие поселения-гиганты на территории Украины”, К., 1990, с. 115 – 120.