Паспортна інформація

Городище давньоруського міста Сліпорід

Пам’ятка археології

Х-ХІІІ ст.

Полтавська обл., Лубенський р-н, Мацківська сільрада, с. Мацківці.

Загальний опис:

Городище розташоване над стрімкими схилами р. Сули та Сліпорода, якими воно обмежене з трьох боків. Висота його над рівнем води становить близько 30 м. Дитинець городища мав діаметр близько 100 м.

З усіх боків городище обнесене валом, що зберігся на висоту до 3 м. З боку, прилеглого до плато валу, простежено місце в’їзду в дитинець. Навколо валу рештки рову, слабо помітні.

За межами валу, що оточував дитинець, знаходилося неукріплене поселення.

Мацковецьке городище – це залишки фортеці в системі Посульської оборонної лінії, заснованої за князя Володимира Святославича у Х ст. для захисту земель Київської Русі від нападів кочовиків.

Можливо, тут знаходилося місто Сліпорід (Сніпород), що згадується в Списку руських міст ХІV ст.

Тут саме впадає в Сулу р. Сліпорід, ім’ям якої, певно, й названо місто (фортецю).

Мацковецьке городище вперше було обстежено В.Г. Ляскоронським в кінці XIX ст.

У 1947 р. воно досліджувалось Посульською археологічною експедицією ІА АН УРСР під керівництвом Ф.Б. Копилова.

На городищі було зібрано рештки виробів з глини, металу, кістки, які зберігаються в Інституті археології НАН України та в Лубенському районному краєзнавчому музеї.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний №: 85.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: затверджені рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8 липня 1975 р. (Див. план охоронної зони).

Основна бібліографія, архівні дані:

Ляскоронский В.Г. Городища, курганы и длинные (змиевые) валы, находящиеся в бассейне р. Сулы // Труды. XI АС.- Т.1.- М., 1901.

Макаренко Н. Городища и курганы Полтавской губернии.- Полтава, 1917.- С.30.

Довженок В.И., Гончаров В.К., Юра Р.О. Древньоруське місто Воінь.-К.: Наукова думка, 1966.- С.9-12.

Раппопорт П.А. Археологические заметки о двух русских оборонительных сооружениях 12 в.: Вышгород, Снепород. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1954 г., т. 54, с. 180 – 186.