Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:447 піксел

Фото Богдана Мартинюка, квітень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 262.

У 1755 р. 1 в селі була збудована нова дерев’яна церква св. арх. Михайла і св. Па-раскеви2 на місці давнішої. Ремонтована у 1785 р. 3 (інколи деякі дослідники називають цю дату, як дату будови) та у 1849 р. 4 Парафія вчинила сильний опір російській владі, яка проводила очищення обряду у 1867 р. та введення православ’я. 5 З 1875 р. – православна. У 1879 р. було отримано згоду від уряду губернії на будову нової мурованої церкви, а з матеріалу старої у 1880 р. повинні були збудувати на цвинтарі каплицю. 6 1 жовтня 1881 р. урочисто освячено нову муровану церкву. 7 Після першої світової війни її перетворено на костел Матері Божої Вервечкової. 8

Мурована з цегли, тинькована споруда в плані рівнораменного хреста, повернена вівтарем на північ. При вівтарі розташовані дві захристії з півциркульним в плані завершенням типу апсид, а при бабинці – присінок. Двосхилі дахи рамен хреста утворюють трикутні причілки. Над середхрестям на вищому четверику з заломом розташована невелика чотирибічна вежечка з сиґнатуркою, увінчана новішим ґотичним шпилем. Тиньковані стіни церкви прорізані вікнами з півциркульним завершенням. Кути приміщень декоровані тричвертевими колонами. В інтер’єрі бічні рамена відкриті в наву високими арками, перекриті півциркульними склепіннями з люнетами. Над середхрестям – парусне склепіння, в при-сінку – циліндрично-хрестове. У бабинці розташовані вузькі хори. Збереглися фрагменти внутрішнього церковного вистрою, зокрема деякі ікони.

На південний захід від церкви розташована мурована двоярусна, квадратова в плані дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом. Зведено вона одночасно з церквою.

2. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 69.