Замок

Замок

План міста на карті Г.Л.Боплана (сер.17 ст.). Джерело: Цапенко М. Архитектура левобережной Украины XVII – XVIII веков. – М.: 1967 г., с. 22.

Замок фактично закладено в 1589 р. [Історія міст і сіл УРСР : Полтавська область. – К. : ГРУРЕ, 1967 р.].

“Пустиня на ріці Сулі” була надана кн.Олександру Вишневецькому в 1590 р. Замок збудовано в 1590 – 1594 рр., не пізніше. Він звався також Александров від імені власника.

Замок був перебудований десь 1619 р. за кн.Михайла Вишневецького. Він був відновлений сином Михайла – Ієремією – напевно, після одруження Ієремії з Гризельдою Замойською і переселення молодих до Лубен.

Замок ділився внутрішнім валом 12 аршин (8.5 м) заввишки на дві площадки [Бочкарёв К.П. Очерки лубенской старины. – М.: 1900 г., с. 3, 5, 6].