2000 р. Церкви України: Закарпаття

Лубня Великоберезнянський район

Церква св. пр. Іллі. 1890.

Давніше церкви в селі не було. За місцевим переказом, першу церкву збудували з дерева близько 1890 р. а потім посвятили у 1896 р.

Згідно з записами костринського пароха М. Лендєла, церкву в Лубні збудували в 1896 р. і посвятили 1 серпня того ж року. З нагоди посвячення о. М. Лендєл подарував Лубні церковну книгу “Леітургікон”, три церковні одежі, три свічники, чашу, кадило, розп’яття, ікону та кілька інших предметів.

Однонавна споруда з мініатюрною веж-кою під малесеньким шатром була цікавим зразком малих дерев’яних церков, які будували в невеликих віддалених селах.

У 1970-х роках споруду перекрили бляхою. Церква згоріла 3 червня 1990 р., 21 червня захоронили її рештки. Зображення церкви та гарних різьблених царських дверей збереглися на світлинах чеського дослідника Флоріана Заплетала.

У краї залишилися три подібні церкви в селах Костринсъка Розтока, Уклин і Тарасівка. У Лубні на місці церкви, що згоріла, збудовано 1991 р. нову дерев’яну церкву, подібну за формою та розмірами до старої.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 120.