Паспортна інформація

Курганний могильник

Пам’ятка археології

III-ІІ тис. до н. е.

Розміщення:

Черкаська обл., Тальнівський р-н, Лоташівська сільська Рада, с. Лоташеве. На південний захід від села (№№ 1-6) та захід (№№ 7-11) на віддалі 800-3250 м.

Загальний опис:

Кургани круглої форми розташовані в полі на південь (№№ 1-6) та північ (№№ 7-11) від дороги Криві Коліна – Лоташеве на віддалі: № 1 – 2,5 км, № 2 – 1650 м, № 3 – 1250 м, № 4 – 1 км, № 5 – 650 м, № 6 – 250 м, № 7 – 200 м, № 8 – 800 м, № 9 – 1 км, № 10 – 1,1 км, № 11 -1.25 км.

Розміри: № 1 – висота 4,5 м, діаметр – 62 м; № 2 – висота 2,1 м, діаметр – 42 м; № 3 – висота 7 м, діаметр – 66 м; № 4 – висота 1,1 м, діаметр – 30 м; № 5 – висота 0,6 м, діаметр – 26 м; № 6 – висота 2,4 м, діаметр – 60 м; № 7 – висота 2,4 м, діаметр – 66 м; № 8 – висота 4,8 м, діаметр – 78 м; № 9 – висота 0,4 м, діаметр – 20 м; № 10 – висота 0,9 м, діаметр – 28 м; № 11 – висота 4 м, діаметр – 74 м;

Степову частину лісостепової зони України в міднобронзовому віці населяли скотарські племена, які вели кочовий спосіб життя. Вони залишили після себе курганні поховання.

В VII-III ст. до н. е. в лісостепу України жили племена скіфської культури, у яких також переважав обряд поховання в курганних спорудах.

Кургани біля с. Лоташеве відомі в літературі з кінця XIX ст. В.Б.Антонович писав: “У села есть 4 кургана и 5 городищ-майданов”. Про кургани є дані і у збірнику В.А.Стефановича та О.П.Діденко.

Археологічні дослідження курганів не проводились.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 1139.

Антонович В.Б. Археологическая карта Киевской губернии М.,- 1895.- С. 124.