2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніші відомості про церкву походять з 1567 р. 1 За традицією, теперішня дерев’яна церква зведена коштом громади і дідича графа Михайла Здіслава Замойського, воєводи смоленського у 1732 р. 2 В актових книгах Холмського гродського суду 25 травня 1732 р. записана ерекційна грамота, надана місцевій церкві Михайлом Замойським. 3 Деякі джерела подають рік будови 1797 [4] (ймовірно, перебудова). Акт візитації 1790 р. відзначає лише, що церква св. ар. Михайла дерев’яна. 5 Відновлювалася і у XIX ст. 6 З 1875 р. – православна. У 1919 р. перетворена на костел Опіки св. Йосифа 7. В 1935 р. перебудовано сигнатурку. 8 Під час німецької окупації в селі діяла православна парафія. 7 Відновлювалася будівля у 1959 (добудовано захристію) та 1974 рр. 9

Розташована в частині села, що мало назву Князі, на пагорбі, віддалено від сільської забудови. Дерев’яна, двозрубна безверха будівля на мурованому фундаменті. Складається з прямокутної нави та вужчого гранчастого вівтаря. До нави з заходу прилягає прибудований пізніше присінок із своїм входом, підкресленим портиком. По боках вівтаря – дві прямокутні ризниці. Західний і південний входи в наву підкреслені відкритими ґанками на стовпцях. Нава вкрита двосхилим дахом, а вівтар – п’ятисхилим з дещо нижчим гребенем. Низькі ризниці вкриті трисхилими, а ґанки – двосхилими причілковими дахами з острішками. Гребінь даху нави вінчає ажурний ліхтар з маківкою, в якому влаштована сиґнатурка. Присінок вкритий двосхилим причілковим дахом. Всі дахи криті цинкованою бляхою. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиштвами. В інтер’єрі перекрита пласкими стелями. Хори, оперті на два стовпи влаштовані при західній стіні нави. Зберігся головний вівтар і дві ікони XVIII ст., та фрагменти іконостасу XVII-XVIII ст.

Поряд з церквою розташована дерев’яна триярусна, квадратова в плані дзвіниця стовпової конструкції, збудована одночасно з церквою. Низький перший ярус її завершений піддашшям. Високий другий ярус з дещо нахиленими до середини стінами відділений від низького аркового (по три лукові арки на кожній грані) третього ярусу широким дашком. Вкрита дзвіниця чотиригранним пірамідальним наметом з незначно прогненими гранями. Стіни дзвіниці шальовані вертикально дошками і лиштвами, дахи і піддашшя криті ґонтами.

1. Поворозник М. Альбом українських церков. Закарпаття, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя. – Лондон, 1988.

2. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 33.

3. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Вильна, 1900. – C. LXXXVII.

4. Górak J. Dawne cerkwie drewniane w województwie Zamojskim. – Zamość, 1984.

5. APP, ABGKP, sygn. 380, a. 10.