Церква Успіння

Найдавніші згадки датуються 1428 р. 1 Правда, дослідник Г. Сосна першу згадку відносить до 1264 р. 2 Ця дата, за переказами, є датою зведення першої церкви в місті, але не має документальних підтверджень. 3 У 1576 р. в селі існувало дві церкви. 4 У 1781 р. коштом громади збудовано нову дерев’яну церкву, 5 яку відновлювали у 1796 р. 6 Тоді ж в церкві встановлено органи. 7 Парафія вчинила сильний опір відлатинщенню обряду у 1867 р. та введенню православ’я у 1872-1874 рр. 8 З 1875 р. – православна. При ремонті 1909 р. накрита ґонтами, ау 1910 р. добудовано два ґанки, відновлено іконостас та помальовано церкву ззовні. 9 Зачинена після першої світової війни і знищена у 1929 р. 10

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49; Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1885. T. 6. – S. 732.

2. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

3. Stolarczyk S. Nadbużańskie Podlasie. – Białystok, 1981. – S. 30.

4. Źródła dziejowe. Tom XVII. Cz. l. – Warszawa, 1908. – S. 61.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 259, аркуш 8.

6. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 330.

7. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

8. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 199-201.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 259, аркуш 8.

10. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. 1. – Siedlce, 1996. – S. 335.