Костел Рожанцової богородиці

Lubycza Królewska – par. M.B. Różańcowej

ul. Sobieskiego 2, 22-680 Lubycza Król., tel. 0-84/661-70-16

Proboszcz: ks.Robert Mokrzyński (1968-1993-2007)

Wikariusze: ks.Paweł Rapa (1979-2006-2006)

ks. Rafał Smyk (-2007)

Do parafii należą miejscowości: Dęby, Gruszka, Kniazie, Lubycza Królewska, Łazowa, Mrzygłody Lubyckie, Pawliszcze, Potoki, Ruda Lubycka, Ruda Żurawiecka, Rudki, Szalenik, Święcie, Teniatyska, Zatyle Wieś, Zatyle SGR

Kościoły filialne: Zatyle Wieś, Łazowa, Huta Lubycka, Potoki

Odpust: niedziela po 1 X

Liczba mieszkańców: 3005

Historia parafii:

Wieś lokowana w r. 1420, rzekomo na prawie wołoskim, przez Ziemowita IV księcia mazowieckiego i bełskiego. Zapewne na przełomie w. XVI i XVII otrzymuje prawa miejskie, w r. 1787 wzmiankowana ponownie jako wieś. W chwili lokacji należała do diecezji chełmskiej, parafii w Chodywańcach. Po I rozbiorze przyłączona do diecezji przemyskiej, dekanat potylicki. W r. 1784 w archidiecezji lwowskiej, dekanacie żółkiewskim, parafii Rawa Ruska..

Pod koniec lat międzywojennych były plany utworzenia w Lubyczy Królewskiej ekspozytury, wydzielonej z rozległej parafii Rawa Ruska. Wtedy też przystąpiono do budowy plebanii, którą zdołano wznieść w stanie surowym do chwili wybuchu wojny. Ośrodkiem życia parafialnego miała być kaplica w Lubyczy Królewskiej wzniesiona w latach 1903 – 1904 pw. Św. Aniołów Stróżów w której co drugą niedzielę odprawiali Mszę św. księża z Rawy Ruskiej. Przez okres okupacji, wspomniana kaplica, uległa znacznym zniszczeniom. Sprawa erekcji nowej parafii stała się aktualna dopiero w 1945 r., gdy kościół parafialny w macierzystej parafii pozostał na terenie ówczesnego ZSRR. Od roku 1946 ośrodkiem życia parafialnego był kościół w Siedliskach, a po odbudowie kościoła w Lubyczy Królewskiej (październik 1949 r.) tam znalazła swa siedzibę nowa parafia. Ze względu na znaczną liczbę wiernych parafia wymagała nowej świątyni.

Dziesięcioletnie starania o pozwolenie na budowę zostały uwieńczone powodzeniem. W 1979 r. uzyskano wymagane pozwolenie. Kamień węgielny pod nowy kościół został poświęcony przez Ojca św. Jana Pawła II w Krakowie. Poświęcenia nowego kościoła dokonał ks. bp Marian Rechowicz 26 października 1980 r. W kościele doznaje czci, łaskami słynący obraz Matki Bożej Różańcowej.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Teniatyska – była cerkiew greckokatolicka z 1912 r.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny, komunalny w Lubyczy Królewskiej, założony w r. 1972, w kształcie prostokąta o pow. 1 ha, czynny, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

2. Cmentarz greckokatolicki “stary” oraz rzymskokatolicki w Kniaziach (d. Lubycza Kameralna), czynny, w kształcie połowy trapezu o pow. 0,5 ha

3. Cmentarz greckokatolicki “nowy” oraz rzymskokatolicki w Kniaziach (d. Lubycza Kameralna), czynny założony w II poł. XIX w., o pow. 0,32 ha, ogrodzony metalową siatką przy kamiennych słupach

4. Cmentarz greckokatolicki “stary” w Kniaziach (d. Lubycza Kniazie), nieczynny, założony w I poł. w. XIX, w kształcie nieregularnego czworoboku o pow. 0,36 ha

5. Cmentarz greckokatolicki “nowy” w Kniaziach (d. Lubycza Kniazie), nieczynny, założony w II. poł. w. XIX, czynny do r. 1947, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,63 ha

6. Cmentarz greckokatolicki “stary” w Teniatyskach, nieczynny, założony w poł. w. XVIII, czynny do poł. w. XIX

7. Cmentarz greckokatolicki “nowy” w Teniatyskach, czynny, założony w poł. w. XIX, w kształcie wydłużonego prostokąta o pow. 0,45 ha

Odpust: Matki Bożej Różańcowej (pierwsza niedziela października)