Жони-мироносиці. Ікона 1642 р.

В іконі «Жони-мироносиці» 1642 року з Лісників на Київщині можна спостерігати нові тенденції в розробці простору. Виявляючи простір, майстер користувався реалістичним прийомом перспективного скорочення предметів. Наприклад, ангел, що зображений у глибині, менший за ангела на першому плані. Ще більшого скорочення зазнали зображення Голгофи з хрестами на задньому плані. Враженню просторовості композиції сприяло також обрамлення у вигляді порталу. Але, незважаючи на посилення інтересу художника до передачі простору, він завжди обмежувався рельєфно виконаним тлом (с. 285).

Жони-мироносиці. Ікона з Лісників. 1642 р. Репродукція з книги: Альбом церковно-археологического музея при Киевской духовной академии. К., 1897, вип. 3.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 285.