Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

Доба середньовіччя

Розміщення:

Черкаська обл., Канівський р-н, с. Ліпляве, 3 км на північний схід від села, на території Ліплявського лісництва, в 1 км на північний схід від повороту до контори лісництва від траси Канів-Софіївка (Гельмязів).

Загальний опис:

Городище розташоване на північний схід від с. Ліпляве на віддалі 3 км від околиці села, в лісі, в 1 км на північ від траси Канів-Софіївка. В 100-150 м на захід від городища починається Канівське водосховище. З північної, південної та східної сторін городище оточене валом, з західного боку завершується дуже крутим схилом. Зберігся вал, обкопаний із зовнішнього боку ровом. Рів шириною 3-5 м, в деяких місцях сягає глибини 2,5 м. Вал розсунувся до ширини 10-25 м, висота – 1-2,5 м. З північного боку вал зберігся краще, ніж з південного. В багатьох місцях пошкоджений траншеями, двічі перерізаний дорогами. В кількох місцях городище перерізане балками, які тягнуться на захід до схилу і заглиблюються на території городища на різну відстань. Найбільша балка розташована на відстані 100 м на південь від північно-західного краю городища. Глибина балки до 10 м, ширина – до 60 м, по ній проходить дорога, яка у північно-східній частині перерізує укріплення городища і тягнеться на захід до водосховища. Внаслідок того, що городище поросло лісом, його розміри встановити важко. За приблизними підрахунками, розміри городища 450×200 м, а довжина валу 900 м.

Територія с. Ліпляве та його околиці були заселені з найдавніших часів. Тут зустрічаються пам’ятки епохи бронзи, зарубинецької культури, епохи Київської Русі та XIV-XVII ст.

Однією з археологічних пам’яток села є городище, відоме серед населення як “городок” або “Долудаїв городок” ще з давніх часів.

Городище не досліджене. У середині XIX ст. про городище біля Ліплявого писав М.О.Максимович. У 50-х рр. XX ст. городище обстежив директор Золотоніського районного краєзнавчого музею М.Ф.Пономаренко.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 636.