Церква св.Василя

2000 р. Церкви України: Закарпаття

Лікіцари Перечинський район

Церква св. Василя Великого. 17 ст., 1746 р. (УПЦ)

Невелика церква чудово вимальовується на схилі гори посеред села. Довкола панують лісисті схили, а над ними величний масив полонини Рівної.

Церква була збудована з ялини в 17 ст. триверхою, бойківського стилю (можливо, лемківського стилю). У 1748 р. церква була перебудована і набула сучасного вигляду. Шатрові з заломами перекриття нави та вівтарного зрубу вкрили двосхилим дахом, над бабинцем влаштували плоске перекриття. Значний ремонт, а, можливо, і часткову перебудову проведено в 1932 р.

Більший зруб, спільний для нави і бабинця, і менший вівтарний зруб вкриті двосхилим дахом. По периметру храму йде піддашшя, що спирається на випуски зрубів. Піддашшя і дах мають профільований карниз із цільного бруса. Над бабинцем – невисока квадратна башта з бароковим завершенням. Подібна до башти невелика главка увінчує гребінь даху над вівтарем. У 1985 р. змінили інтер’єр: настелили дерев’яну підлогу (давніше підлога була викладена плитами пісковика), стіни і стелю обшили прес-картоном, провели електрику, перефарбували трирядний іконостас. Дерев’яна каркасна дзвіниця стоїть на високому кам’яному підмурівку.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 76 – 78.

Вкладені елементи

Лікіцари. Церква св. Василя Великого, XVII ст., 1746 p. Світлина 1993 p. 	Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 77.
1993 р. Загальний вигляд з позиції С1
Лікіцари. Церква св. Василя і дзвіниця. Світлина 1993 р. 	Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 77.
1993 р. Загальний вигляд з позиції С2