2009 р. Танк шукають у cтавку

Олена Власова

Дата: 29.04.2009

В озері неподалік села Лідава Здолбунівського району Рівненщини на глибині 15 м від часів Другої світової війни лежить 55-тонний німецький танк ”тигр”. Ним давно цікавилися бізнесмени, та витягти з болота ніхто не наважувався. Минулого тижня по танк приїхали підприємці з рівненської фірми ”Біна”.

У селі розповідають: раніше танк стояв серед болота, але за кілька років почав загрузати.

– Люди поряд копали торф, дійшли до підземних джерел. Вода й затопила яму. Тепер тут заболочений ставок, – говорить голова Урвенської сільської ради Лідія Балабат, 50 років. – До нас у село з різних регіонів телефонували – з Києва, Севастополя, Дніпродзержинська. Про танк випитували.

Два місяці тому до сільради звернулися рівняни. Просили дозволу витягти з болота військову техніку. Місцеві депутати погодилися. Підприємці найняли в Житомирі бронетранспортер із лебідкою та вантажівку.

– Обіцяли, що після оцінки танка дадуть частину грошей на потреби села. Або ж відремонтують дорогу, – пояснює Лідія Михайлівна. – Самі до нас не приїхали, а відправили виконавців-житомирян. Та коли ті підігнали до болота техніку, з’ясувалося, що інших потрібних дозволів у них немає.

Зранку біля озера на шукачів чекали місцеві представники Служби безпеки України та рятувальники. Підприємці згорнули роботи і до вечора виїхали з села. Танк залишився лежати в болоті.

Подейкують, на чорному ринку за стару військову техніку можна вторгувати кількасот тисяч доларів.

Джерело: “Газета.ua”