Паспортна інформація

Пам’ятник У.Я. Кармалюку

Пам’ятка монументального мистецтва.

Хмельницька обл., Летичівський район, смт. Летичів, вул. 50-річчя Жовтня.

Загальний опис:

Бронзова скульптура Устима Кармалюка висотою 4,5 м який стоїть босоніж на гранітній брилі сірого кольору висотою 1,3 м, могутні руки його рвуть залізний ланцюг.

Навколо пам’ятника зелені насадження, квіти.

Кармалюк (Кармелюк) Устим Якович (27.02./10.03/1787 р., с. Головчинці, тепер с. Кармалюкове Вінницької обл. – 10/22/10.1835 р., с. Шляхові Коричинці, тепер Коричинці Хмельницької обл.) – український народний герой, керівник боротьби селян Поділля проти кріпацтва в 1-й половині 19 ст.

У 1974 р. за ініціативою жителів селища та на замовлення селищної Ради споруджено пам’ятник, виготовлений Київським ХВО “Художник” (автори: скульптор – Зноба Валентин Іванович, архітектор – Шмульсон Ізраіль Лазаревич).

Охоронний №: 908.

Основна бібліографія, архівні дані:

Памятники истории и культуры Украинской ССР. // Каталог-справочник.-“Наукова думка”.-К., 1987.-С. 551.

УРЕ.-Гол. редакція УРЕ.-Т. 5.-К., 1980.-С. 39.

Ілюстративні матеріали: