2010 р. Готський некрополь розкопали в центрі села

Юрій Стригун

Дата: 30.07.2010

30 готських поховань розкопали київські археологи в селі Легедзиному Тальнівського району. Наступного року вчені мають намір завершити роботу. Це буде перше повністю розкопане поселення готів на Черкащині.

Щороку в Легедзиному працюють кілька археологічних експедицій. Розкопують найбільше у світі трипільське городище в сусідньому селі Тальянки, скіфські кургани на околиці Легедзиного та черняхівський некрополь у центрі села.

– Цього року археологи під керівництвом доктора історичних наук Бориса Магомедова відкопали унікальні знахідки. Вони підтверджують появу християнства в готів, – каже директор заповідника ”Трипільська культура” 45-річний Владислав Чабанюк. – Деякі тіла із пізніх поховань лежали в землі так, як це заведено в християн. Посуд тутешніх готів був настільки оригінальним, що можна говорити про локальний варіант легедзинської кераміки.

Восени, після оранки городів, археологи знову прибудуть до Легедзиного. Визначатимуть межі некрополя. Наступного року його планують розкопати повністю.

Германські племена готів жили на території сучасної України в ІІІ-ІV ст. нашої ери. Прийшли сюди з території теперішньої Німеччини. Після завойовницьких воєн відтіснили на схід плем’я сарматів. Після двох століть життя знову відійшли на захід, під ударами гунів.