Анна Звіряка, Ольга Зливкова

523.14. Садиба, поч. 20 ст. (архіт.). Вул. Тургенєвська, 35-а, 35-б.

Складається з головного будинку (№ 35-а) та флігеля (№ 35-б).

Головний будинок (№ 35-а). На червоній лінії забудови вулиці.

Чотириповерховий на підвалі, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з центральним виступом сходової клітки з боку двору. Дах двосхилий, бляшаний.

Побудований у стилі модерн з елементами історизму. Чоловий фасад має симетрично-осьову композицію зі сходовим вузлом у центральній частині.

Дверний отвір по осі фасаду оздоблено двосхилим металевим піддашком, фланковано пілястрами. Фасад членується віконними прорізами з прямими перемичками. Перший та другий поверхи розділено гуртом. Вікна другого – четвертого поверхів оздоблені модифікованими сандриками та підвіконними поличками. На фасаді розміщено балкони. Пластичне оздоблення складається з підвіконних фільонок на рівні четвертого поверху, декоративного ліплення геометричної форми на рівні третього поверху, поодиноких та парних рустованих пілястрів, що чергуються. Фасад завершено профільованим карнизом.

Дворовий фасад з центральним ризалітом має прямокутні вікна, деякі з яких оздоблено модифікованими сандриками. З другого по четвертий поверх на фасаді містяться балкони. Між першим та другим поверхами – міжповерховий профільований гурт. Фасад завершує профільований карниз, оздоблений дентикулами.

Флігель (№ 35-б). У глибині забудови садиби, паралельно головному будинку.

Чотириповерховий на підвалі, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з центральним ризалітом на тильному фасаді. Дах вальмовий, бляшаний.

Чоловий фасад має симетрично-осьову композицію, членується віконними прорізами з прямими перемичками, оздобленими модифікованими сандриками. Перший та другий поверхи фасаду членуються гуртами та лопатками. По периметру споруду вінчає карниз, оздоблений дентикулами.

Дворовий фасад з центральним ризалітом має прямокутні вікна, оздоблені лінійними сандриками. На рівні другого-четвертого поверхів розміщено балкони.

Будинки – зразок забудови міської садиби поч. 20 ст., якій притаманні стриманість композиційного рішення фасадів та використання декоративних елементів, характерних для стилістики модерну.

Весь Киев: Адресная и справочная книга на … (1899 – 1915) год. – К., 1899 – 1915.