Марина Мироненко

Будинок 1911 р., в якому проживала Тобілевич С. В.

(іст.).

Вул. Тургенєвська, 81.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений як прибутковий.

Чотириповерховий, цегляний житловий будинок, з подовженими прорізами вікон та елементами декору в стилі модерн. Останній поверх має фігурні шестигранні прорізи вікон. Головний фасад вирішено асиметрично, з балконами різної довжини з обох боків від центрального входу. Сходову клітку виділено ризалітом великого виносу з боку подвір’я. З вулиці у цокольному поверсі приямок.

В 1915 – 53 рр. у цьому будинку проживала Тобілевич Софія Віталіївна (1860 – 1953) – актриса, фольклористка, письменниця, дружина І. Карпенка-Карого (І. Тобілевича). В 1915 – 16 рр. грала у «Товаристві українських артистів під орудою І. Мар’яненка» та «Товаристві українських артистів за участю М. Заньковецької і П. Саксаганського. В 1916 – 19 рр. актриса працювала у першому стаціонарному українському музично-драматичному театрі (театр М. Садовського). За радянського часу – в Українському драматичному театрі ім. І. Франка. Грала у п’єсах українського класичного репертуару. Займалася літературною роботою: збирала фольклор, писала драматичні твори. Автор книжок: «Життя Івана Тобілевича» (1945), «Корифеї українського театру» (1947), «Мої стежки і зустрічі» (вид. 1957), «Українські народні пісні в записах Софії Тобілевич» (вид. 1982). Жила актриса у двокімнатній квартирі № 8 на другому поверсі. Похована на Байковому цвинтарі в Києві.

В 1958 р. на фасаді будинку встановлено мармурову меморіальну дошку (арх. В. Шляховий); в 1984 р. її замінено на гранітну.

Тобилевич С. В. Корифеи украинского театра. – К., 1947.