Руслана Маньковська

523.13. Житловий будинок 1969, в якому проживав Кульчицький К. І. (іст.).

Вул. Тургенєвська, 83/85. На розі з вул. Полтавською, на червоній лінії забудови.

Дев’ятиповерховий, цегляний.

1970 – 97 на четвертому поверсі у квартирі № 40 проживав Кульчицький Костянтин Іванович (1922 – 97) – фахівець у галузі морфології людини, дійсний член Академії педагогічних наук України (з 1992), заслужений діяч науки УРСР (з 1981).

У цей час – проректор з учбової частини Київського медичного інституту, завідувач кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії. Голова Українського республіканського товариства морфологів, член редколегії журналів «Архів анатомії», «Клиническая хирургия». Розробив дидактику викладання морфології людини. Займався проблемами нервово-судинної системи і системи травлення. Запровадив оригінальний метод навчання, створивши студентський інститут серцево-судинної системи, згодом перетворений на Український науковий центр експериментальної і серцево-судинної хірургії.

Автор восьми свідоцтв на винаходи, 248 наукових праць. Відзначений Державною премією УРСР (1983), премією ім. О. Богомольця АН УРСР (1986).

Тепер на першому поверсі – Публічна міська бібліотека ім. Лесі Українки.

Література:

НА АПНУ. Особова спр. К. І .Кульчицького; Ярмаченко М. Д. Академія педагогічних наук України (П’ятиріччя становлення і розвитку). – К., 1997.