Олександр Тищенко

523.9. Житловий будинок, поч. 1900-х рр. (архіт.).

Вул. Тургенєвська, 77. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджений як 15-ти квартирний на садибі П. Смирнової, що належала їй до 1918.

Триповерховий з напівпідвалом у цоколі, на стрічкових підмурках, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, односекційний. Міжповерхові перекриття пласкі, по дерев’яних балках, в допоміжних приміщеннях – залізобетонні. Дахи двосхилі, вкриті шифером по дерев’яних кроквах. Плити балконів, а також збірні марші внутрішніх сходів – залізобетонні, оперезані металевою огорожею. Має наскрізний коридор, що поєднує парадний і чорний входи, біля північного торця – проїзд на подвір’я. Внутрішнє планування дворядне: у наближеній до вулиці частині будинку розташовано сходову клітку з кам’яними двомаршовими сходами, навколо якої згруповано санвузли. На другому і третьому поверхах влаштовано балкони (по два на чоловому й тильному фасадах). Південний торець будинку є глухим брандмауером.

Зведений у формах неоренесансу.

Центрально-осьовий характер композиції чолового фасаду закріплений порталом головного входу на першому поверсі центрального ризаліту. Його підкреслює також симетричне розташування балконів на поверхах. Головну увагу приділено рішенню порталу: вхідний отвір фланковано двома пілястрами коринфського ордера, що несуть повний антаблемент, увінчаний лучковим фронтоном. Виразним елементом є збережені дотепер різьблені фільончасті двері. Вище розташовані вікна сходової клітки: на другому поверсі – у вигляді стилізованої готичної рози, на третьому – великий півциркульний проріз з дрібним сітчастим заскленням.

Фланги ризаліту на другому поверсі окреслено лопатками, на третьому – пілястрами коринфського ордера, що несуть повний антаблемент трикутного вінцевого фронтону. Бічні фасадні площини прорізано ритмом великих прямокутних прорізів вікон і отворів балконних дверей з вінцевими замковими каменями. Найошатніше оформлено третій поверх: його аркові вікна окреслені профільованими архівольтами, п’яти яких спираються на невеликі тричвертні колонки коринфського ордера. Будинок увінчаний антаблементом, найвиразнішою складовою якого є орнаментальний фриз. Простінки виділено виразним ритмом пілястр коринфського ордера (поєднують другий – третій поверхи) й лопаток. Ці вертикалі гармонійно врівноважено стрічками міжповерхового гурта першого – другого поверхів, антаблемента та підвищеного цоколю. Граничною спрощеністю вирізняється рішення тильного фасаду, основними елементами якого є ритм простих, з лучковими перемичками віконних прорізів й тягнутих міжповерхових гуртів.

Первісне оздоблення більшості інтер’єрів втрачено, воно збереглося лише у наскрізному коридорі першого поверху й у сходовій клітці. Підлоги тамбурів викладено старими керамічними плитами, огорожа сходів – ажурна, витонченого рисунка.

Будинок – зразок виразної за стильовими ознаками житлової споруди поч. 20 ст. у центрі міста.

Тепер у напівпідвалі – дільниця № 3 управління «Київліфт».

Література:

Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1906 год. – К., 1906; – … на (1909 – 1915) год. – К., 1909 – 1915; Киевский календарь на 1899 год. – К., 1899; – … на 1901 год. – К., 1901; – … на 1904 год. – К., 1904.