Юрій Бродський

Адміністративно-лабораторний корпус 1983 р., в якому працював Ромоданов А. П.

(іст.).

Дев’ятиповерховий, панельний. Тут працював Ромоданов Андрій Петрович (1920 – 93) – нейрохірург, акад. АМН СРСР (з 1974), акад. АН України (з 1992), акад. АМН України (з 1993), заслужений діяч науки УРСР (з 1970), Герой Соціалістичної Праці (1980). В Київському психоневрологічному інституті – з 1946 р., з 1949 р. – завідувач відділу. У 1950 – 64 рр. – керівник дитячої клініки, заступник директора Київського НДІ нейрохірургії, у 1964 – 93 рр. – директор інституту. Одночасно (з 1988) – завідувач кафедри нейрохірургії Київського медичного інституту. Відзначений Державною премією УРСР (1978), премією ім. М. Бурденка АМН СРСР (1982). Зробив вагомий внесок у розвиток нейрохірургії, особливо у нейроонкологію, судинну патологію головного мозку, нейрохірургію дитячого віку, хірургію нейротравм, функціональну нейрохірургію та організацію нейрохірургічної мережі в Україні. Кабінет ученого містився на третьому поверсі.

На дев’ятому поверсі адміністративно-лабораторного корпусу у бібліотеці інституту обладнано музей пам’яті А. Ромоданова. На першому поверсі у 1994 р. встановлено бронзове погруддя вченого (ск. О. Скобликов).

ДАКО, ф. 1, оп. 250, спр. 31;

Галайба В. Римсько-католицька лікарня імені Станіслава Сирочинського // Веч. Київ. – 1994. – 18 серп.;

Історія Академії наук Української РСР. – К., 1982;

Устав Общества римско-католической больницы в Киеве. – К., 1912;