Михайло Кальницький

Інфекційний корпус, 1905 – 06 рр.

(архіт.).

Збудовано спадкоємцями померлого 1904 р. Лаз. Бродського. Фасади оформлено з використанням елементів стилю модерн (арх. А. Мінкус). У відповідності з первісною спеціалізацією корпус вирішено в плані Н-подібним для того, аби хворі з різних відсіків будинку не мали між собою контактів. Потужна вентиляційна система також оберігала від поширення інфекцій. Обабіч центрального об’єму утворено курдонер. Оригінальні завершення вентиляційних люків створюють романтичний силует. На аттику над головним входом був текст: «Інфекційний барак у пам’ять про Лазаря Ізраїловича Бродського. 1906 рік» (тепер залишилася тільки дата).

Використовується в складі обласної лікарні як офтальмологічний корпус. Тут міститься клініка очних хвороб, що носить ім’я Васютинського Анатолія Георгійовича (1875 – 1946) – офтальмолога, заслуженого діяча науки УРСР (з 1946), професора Київського інституту удосконалення лікарів, який працював у лікарні.