Ольга Ястребова

Житловий будинок, 1910 – 15 рр.

(архіт.).

Вул. Багговутівська, 32.

На червоній лінії забудови вулиці, віднесеної будівельними правилами Києва (1913) до третього розряду забудови. Зведений як прибутковий. За структурою односекційний, з двома квартирами на поверсі, відзначається оригінальним архітектурним вирішенням фасаду в стилі раціонального модерну.

Чотириповерховий, з підвалом, у плані прямокутний, з об’ємом чорних сходів, що виступають з боку подвір’я. Головний фасад асиметричний – його вісь виділено уступчастою у плані розкріповкою на три вікна, фланкованою заглибленими крилами з балконами на два вікна. У тектоніці фасаду домінують вертикальні членування, підкреслені характерними для модерну потрійними вертикальними тягами – канелюрами й витягнутими пропорціями віконних прорізів. Площинний модернізований декор сконцентровано у центрі фасаду. Це вписаний в овал вхідний портал з оригінальним трилопатевим отвором, криволінійний вінцевий аттик з типовим для модерну лучковим щипцем над потрійним вікном горищного приміщення.

Николаев И. Сборник строительных постановлений для города Киева на основании Строительного устава, обязательных постановлений Городской Думы, циркуляров и решений Правительствующего сената. – К., 1913.