Паспортна інформація

Курган Висока могила

Пам’ятка археології

II-I тис. до н.е.

Розміщення:

Чернігівська обл., Ніжинський район, с. Курилівка, біля старо-курилівського шляху, за 1,5 км від північної околиці села.

Загальний опис:

Курган розташований на підвищенні, яке панує над навколишньою місцевістю та оточена з трьох боків болотами. За 300 та 340 м від кургану Висока Могила біля курилівського шляху розташовані ще два насипи, які розорюються, висотою 1-1,5 м та діаметром близько 20 м. Центральний курган групи має конусоподібну форму з дещо сплющеною верхівкою, на якій встановлено металеву вишку. Висота насипу 8,2 м, діаметр 57 м, окружність 225 м. Насип дуже задернований.

Курган Висока Могила є центральним у великій курганній групі, яка розташована на лівому березі р. Остер, між селами Безуглівка та Кунашівка. Він залишений кочовими племенами, які проникали на цю територію у II-I тис. до н.е. Пам’ятник широко відомий у дореволюційній літературі. У 1980 р. він був обстежений О.В. Шекуном. Науковий звіт в архіві ІА АН УРСР.

Взято на охорону згідно Рішення Чернігівського облвиконкому № 551 від 17 листопада 1980 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Охоронна зона встановлена в 15 м від підніжжя насипу.